1. Voitko esitellä itseäsi?

Olen Minna Plihtari ja toimin Harmonikkaliitossa muun muuassa jäsenlehden toimittajana ja risteilykoordinaattorina.

2. Miten harmonikkaristeily sai alkunsa? Onko tapahtumalla minkalainen historiankaari?

Harmonikkaristeily järjestettiin ensimmäisen kerran 1992. Risteilyllä juhlistettiin tuolloin Harmonikkaliiton 40-vuotisjuhlavuotta. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan semifinaalit siirrettiin nopeasti Harmonikkaristeilylle ja vuosikymmeniä semifinaalit olivat keskeinen osa risteilyn ohjelmaa. Alkuvuosina Ikaalisten Matkatoimisto toimi Harmonikkaliiton ja Sata-Häme Soin yhteistyökumppanina risteilyn järjestelyissä.

3. Miten kuljetukset on kehitetty siihen pisteeseen, että ihmiset matkustavat Turun satamaan risteilylle 139 eri bussipysäkiltä? Kuulostaa melkoiselta saavutukselta!

Alusta saakka bussikuljetukset satamaan ovat olleet olennainen ja tärkeä osa Harmonikkaristeilyä. Bussikuljetuksilla risteilylle osallistuminen on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi eri puolilta Suomea. Harmonikkaristeilyn tunnelma syntyykin jo matkalla satamaan.

4. Mitä tapahtuu uutena kilpailun suhteen tänä vuonna, kun kultainen- ja hopeinen- harmonikkakilpailuja ei pidetä?

Tänä vuonna alle 11-vuotiaille lapsille järjestetään Lasten Laivatähtikisa, jossa tuomaristo valitsee voittajan ja yleisö oman suosikkinsa. Parhaat pääsevät esiintymään Ikaalisten Haitarikesän Lasten Haitarihulinat -tapahtuman Nuoret taiturit -konserttiin.

5. Onko kilpaileminen mielestäsi miten tärkeä osa risteilystä, ja miksi?

Kisat ovat tärkeä osa risteilyn ohjelmaa. Ne tuovat nuoria perheitä mukaan ja ovat osoitus harmonikan harrastuksen elinvoimaisuudesta ja jatkuvuudesta.

6. Voitko kertoa hieman omasta taustastasi harmonikaan liittyen? Jos saa utella, miksi ja miten päädyit henkohtaisesti alunperin lähteä osallistumaan harmonikkaliittoon ja siten risteilyn järjestämiseen?

Rakastuin harmonikkaan 10-vuotiaana, kun olin kuuntelemassa Ikaalisten valtakunnallisen harmonikkaleirin päätöskonserttia vuonna 1976. Samoihin aikoihin pääsin vanhempieni mukana Sata-Häme Soi -juhlien talkoolaisten joukkoon. Keitin ja tarjoilin kahvia Pelimannimestaruuskilpailun tuomaristolle. Myöhemmin esiinnyin Sata-Häme Soi -juhlilla monena vuonna ja sittemmin paikallislehden toimittajana tutustuin juhliin monesta näkökulmasta. Vuonna 1992 tein juhlien tiedottajan sijaisuuden ensimmäisen kerran. 

Kiinnostukseni harmonikkaan toi minut lopulta töihin Sata-Häme Soin tiedottajaksi ja Harmonikkaliiton jäsenlehden toimittajaksi 2002. Muusikkoa minusta ei tullut, mutta olen saanut työskennellä rakastamani soittimen parissa. Kuuntelen intohimoisesti genrestä riippumatta kaikkea musiikkia, jossa harmonikka on mukana. Vuodesta 2014 työnantajani on ollut yksin Harmonikkaliitto ja työnkuvani on laajentunut. Toimin mm. tapahtumien koordinaattorina. Saan tehdä töitä maailman parhaiden työkavereiden kanssa maailman monipuolisimman soittimen parissa. On ollut ilo ja kunnia tutustua aivan ihaniin ihmisiin työssäni.

7. Mikä tekee risteilystä mielestäsi erikoisen?

Harmonikkaristeily on Suomen ensimmäinen charter-risteily. Se on erityinen, koska se kietoutuu niin vahvasti yhden soittimen ympärille. 

8. Miksi kävijän kannattaa tulla nyt 2024 risteilylle?

Risteilyn huikea ohjelma on monipuolisempi kuin koskaan ja tunnelma on rento ja iloinen.

9. Mitä henkilökohtaisesti odotat tämän vuoden risteilyltä?

Sykähdyttävää musiikkia ja ihania kohtaamisia ihmisten kanssa.

10. Tapahtuma saa kiitoksia siitä, että on hyväntuulinen ja mukava tunnelmaltaan. Miksi näin? Miksi risteily on niin iloinen, vaikka se järjestetään talvella–ja monet muut musiikkitapahtumat ajoittuvat kesälle? Maaliskuussa maakin on vielä lumen peitossa!

Tunnelma syntyy samanhenkisten hyväntuulisten ihmisten kohtaamisista loistavan ohjelman parissa. Kun tähän lisätään sujuvat järjestelyt, niin se on siinä. 

11. Mitä pidät risteilyssä kaikkein mielenkiintoisimpina–jos olis pakko listata korkeintaan 2 piirettä?

Ihmiset ja monipuolinen musiikki.

12. Onko risteilyssä mikä erityistä verrattuna muihin musiikkitapahtumiin ja festivaaleihin?

Yhden soittimen ympärille punoutuva äärettömän monipuolinen musiikillinen ilotulitus, jota toteuttavat eri ikäiset harrastajat ja ammattilaiset.

13. Millainen on mielestäsi haitarinsoittaja ja haitarinsoiton kuunteilja, jos pitäisi molempia määritellä?

Tällainen määrittely on mahdoton tehdä. Niin soittajissa kuin kuuntelijoissa on erilaisia ihmisiä, joita voisi ajatella yhdistävän rakkaus musiikkiin ja harmonikkaan.

14. Mitä kaikkea sisältyy risteilyn järjestämiseen, jos saa utella? Onko tiettyjä järjestelyasioita intensiivisempiä kuin toiset? Mistä kävijät yllättyisivät, jos tietäisivät, kuinka paljon aikaa tietyt asiat vievät järjestää tai miten ne hoidetaan?

Paljon suuria kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi sopimus varustamon kanssa, budjetointi, ohjelman suunnittelu ja esiintyjäbuukkaukset, bussireittien suunnittelu, aikataulutus ja kilpailutus, risteilyn varausjärjestelmän hallinta, markkinointi, esitystekniikka suunnittelusta toteutukseen—ja miljoonia pieniä asioita, kuten vaikkapa artistiparkkiin tulevien autojen rekisteritietojen ilmoittaminen etukäteen, screen-materiaalien valmistaminen, harmonikkamessujen myyntilupa-anomusten toimittaminen varustamolle ja talkoolaisten passien tekeminen!

Luulen, että moni yllättyisi, miten paljon aikaa vie pienen muutoksen tekeminen varaukseen sen jälkeen, kun matkustajalistat on lähetetty varustamolle noin 3 viikkoa ennen risteilyä. Muutokset tehdään käsityönä ja ne pitää muistaa tehdä muutoksesta riippuen 3-5 eri paikkaan. Moni varmaan yllättyisi myös, miten vähällä väellä risteilyä tehdään.

15. Onko mukana tänä vuonna esiintyjäporukoita, jotka eivät ole aiemmin olleet risteilyllä?

Joka vuosi on uusia esiintyjäryhmiä, niin tänäkin vuonna. Ensimmäisen kerran mukana ovat esimerkiksi Sibelius-Akatemian harmonikkaluokka, Lapuan Harmonikkakerho, Moranderin veljekset ja Usko’s pois.

16. Miksi juuri Silja Line ja Baltic Princess? Mikä vetää ihmisiä laivaan ja erityisesti tähän laivaan?

Tallink Silja Line on meidän luotettava pitkäaikainen kumppanimme. Baltic Princessillä tunnetaan Harmonikkaristeily ja -risteilijät. Henkilökunta odottaa meitä innolla, joten ihmiset tuntevat olevansa tervetulleita laivaan.

17. Miksi mielestäsi ihmiset palaavat risteilylle ylipäänsä vuodesta toiseen?

Hyvän tunnelman, harmonikan, ystävien ja hyvien järjestelyjen vuoksi.

18. Jos pitäisi kuvailla 2024 vuoden esiintyjiä, ruokaa ja tunnelmaa, yhdellä sanalla kullekin, mitä sanoja käyttäisit?

Supermahtavat esiintyjät, maukasta ruokaa ja loistava tunnelma.

19. Mitä haluat sanoa tämän vuoden kävijöille?

Mahtavaa, että tulette! Harmonikkaristeily tuo energiaa ja hyvinvointia pitkäksi aikaa!

Teksti: Matti McCambridge Kuva: Petra Uosukainen

Jaa somessa!